Podarilo sa zlepšiť podmienky na ochranu zbierok proti krádežiam

06.07.2012 Bratislava

Bratislava 6. júla (TASR) - Pri ochrane zbierok v depozitároch, expozičných a výstavných priestoroch múzeí a galérií došlo k zlepšeniu. Konštatuje sa to v komplexnej správe o stave realizácie Stratégie rozvoja múzeí a galérií v SR do roku 2011, ktorú dnes vláda SR vzala na vedomie.

Napriek snahe dosiahnuť úplné pokrytie priestorov bezpečnostnými systémami sú však podľa ministerstva kultúry stále pracoviská, v ktorých je potrebná ich modernizácia, prípadne kompletné zavedenie.

Situáciu by mali zásadne posunúť dopredu buď už prebiehajúce alebo plánované komplexné rekonštrukcie objektov, ktoré vytvoria štandardné podmienky na ochranu a uloženie zbierkových predmetov. Ide napríklad o rekonštrukciu Múzea A. Kmeťa v Martine, Spišského múzea v Levoči, hradu Modrý Kameň či kaštieľa v Dolnej Strehovej.

V rokov 2007 až 2011 sa podarilo skvalitniť podmienky na ochranu a zabezpečenie zbierok, priestorov a objektov proti vlámaniam, krádežiam a požiarom na niekoľkých pracoviskách múzeí a galérií v zriaďovateľskej pôsobnosti MK. Na modernizáciu či inštaláciu nových systémov putovalo vyše 1,02 milióna eur. Väčšinu nákladov pokrylo ministerstvo z dotačného systému. Časť sa financovala zo štrukturálnych fondov, ale aj z vlastných výnosov.

Nedostatky naďalej pretrvávajú so zabezpečením optimálneho odborného uloženia zbierkových predmetov vo veľkom počte depozitárov múzeí a galérií v zriaďovateľskej pôsobnosti MK. Problémy sú napríklad s nedostatkom vhodných priestorov, ale tiež s vytvorením optimálnych klimatických a svetelných podmienok. Situáciu sa nepodarilo vyriešiť hlavne pre obmedzené možnosti štátneho rozpočtu v dôsledku hospodárskej krízy. Napriek tomu sa v tejto oblasti zrealizovali niektoré projekty za 392.252 eur.

Zásadne zlepšiť súčasný stav by mali komplexné rekonštrukcie objektov Slovenského národného múzea (SNM). Veľkým prínosom v tejto oblasti bude využitie modernizovaných depozitárov v hradnom paláci Bratislavského hradu, ktoré má v užívaní SNM – Historické múzeum v Bratislave.
 

Vyberte región